به بهانه ی شروع امتحانات ...
با عرض خداقوت و آرزوی موفقیت در امتحانات برای همه طلاب عزیز
درمان فراموشی و تقویت حافظه، از زبان آیت الله تبریزیان، پدر طب اسلامی:
فراموشی، ازجمله بیماریهایی است که امروزه عمومی شده و افراد زیادی دچار شدهاند، از مهمترین علل مصرف میوههای کال است، متأسفانه امروزه میوهها کال چیده میشوند و در انبار رسیده میشوند سپس مصرف میشوند، از دیگر علل مصرف کنجد است که امروزه اضافه کردن کنجد به نان بسیار رایج شده است، علت دیگر مصرف پنیر بدون گردو است، امام صادق (ع) میفرمایند: «اگر پنیر و گردو باهم مصرف شوند دوا است ولی بهتنهایی هرکدام مرض هستند.» علت این است که پنیر منبع کلسیم است و باعث تقویت استخوان میشود ولی از طرف دیگر به مغز آسیب میزند و گردو منبع فسفر است که برای مغز مفید است ولی از طرفی برای استخوان ضرر دارد و اگر این دو باهم مصرف شوند ضرر آنها از بین میرود، برای من سؤال بود که چرا کنجد برای حافظه مضر است و وقتی بررسی کردم متوجه شدم که کنجد در حد قابلتوجهی دارای کلسیم بالا است و از منابع غنی کلسیم بهحساب میآید، شاید علت مضر بودن کنجد برای حافظه این باشد. از علل دیگر فراموشی مصرف گشنیز، خواندن نوشته روی قبرها، راه رفتن میان دو زن و بعضی عوامل دیگر است.
اولین درمان فراموشی عسل است، در روایت آمده: «کسی که یک قاشق مرباخوری عسل در ناشتا بخورد، بلغم را قطع میکند و صفرا را میشکند و مره سودا را قطع میکند و ذهن را صاف میکند و حافظه را تقویت میکند اگر با کندر نر مصرف شود.» کندر نر، سفید و شیرین است.
دومین درمان کندر است، پیامبر (ص) میفرمایند: «بر شما باد کندر، زیرا گرمی از قلب میزداید … و ذهن را تیز میکند و بینایی را جلا میدهد و فراموشی را برطرف میکند.»
سومین درمان کرفس است، پیامبر (ص) میفرمایند: «بر شما باد کرفس، زیرا آن غذای حضرت الیاس (ع) و یسع (ع) و یوشع (ع) بود. و نیز روایت شده حافظه را تقویت میکند و قلب را تیز میکند.»
چهارمین درمان یک داروی ترکیبی است، در روایت آمده: «ابو بصیر از امام صادق (ع) سؤال کرد چگونه قادر شویم به حفظ این علمی که برای ما شاخهشاخه نمودی؟ امام فرمودند بهاندازه ده درهم (۳۲٫۵ گرم) قرنفل (میخک) و همین اندازه کندر نر، آنها را نرم آسیاب کند، سپس هرروز صبح ناشتا مقدار کمی (یک قاشق چایخوری) بهصورت خشک از این دارو مصرف کن.» چون ممکن است که باهم آسیاب کردن میخک و کندر باعث چسبیدن آنها شود بهتر است جداگانه آسیاب شوند.
درمان پنجم فراموشی مویز است، در رساله ذهبیه آمده: «کسی که میخواهد حافظهاش قوی شود هفت مثقال (حدود ۳۰ گرم) مویز بخورد در ناشتا.» کلمه زبیب به کل انواع کشمش اطلاق میگردد ولی از روایات دیگر استفاده میشود که در مورد فراموشی مراد مویز است و مویز کشمشی قرمز است که هسته دارد.
درمان ششم زنجبیل و عسل است، در رساله ذهبیه آمده: «کسی که میخواهد فراموشیاش کم شود و اهل حفظ باشد، هرروز سه قطعه زنجبیلی بخورد که با عسل مربا شده است و هرروز وقتی غذا درست میکند به آن خردل اضافه کند.» زنجبیل تازه تکههای درشتی دارد که وقتی خشک شود تبدیل به قطعات کوچک میشود، مراد از زنجبیل مربا شده با عسل، این است که زنجبیل خشک را با عسل مخلوط کنند و مدتی بگذارند تا با مرور زمان و گرمای آفتاب و یا گذاشتن در جای گرم، نرم و قابلخوردن و تبدیل به مربا شود، البته در قدیم مربا را به این شیوه درست میکردند برعکس امروز که با حرارت آتش و در مدتزمان محدود به چند ساعت مربا تهیه میشود. در لغت، مربا معنی شده به «المعقود بالعسل». ازآنجاکه در روایت گفتهشده هرروز خورده شود معلوم میشود که باید برای مدت طولانی این کار را انجام داد. زنجبیل بسیار گرم است از طرفی علت اصلی فراموشی بلغم است و نوعاً افراد بلغمی به فراموشی مبتلا میشوند، ولی اگر فردی گرممزاج مبتلا به فراموشی شود استفاده از زنجبیل ممکن است که برای او ایجاد مشکل کند و بهتر است افراد بلغمی از این روش استفاده کنند.
درمان هفتم اضافه کردن خردل به غذا است که در روایت قبل ذکر شد.